Megalakult a Balatoni Gasztroakadémia

Három „tóparti” szakképzési centrum összefogásával megalakult a Balatoni Gasztroakadémia. A Veszprémi-, Siófoki- és Zalaegerszegi Szakképzési Centrum által megálmodott program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése annak érdekében, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája tovább erősödjön.

A siófoki sajtótájékoztatón kancellárunk, Pap Máté elmondta, hogy a közös gondolkodás 1 évvel ezelőtt kezdődött. A cél az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely elősegíti a térség munkavállalóinak megtartó erejét, annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátásban végzettek a pályán maradjanak.

Az elitképzésbe az adott területen szakmával és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várják. Siófokon szakácsoknak, Keszthelyen cukrászoknak, Veszprémben pedig a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot-tette hozzá a kancellár.

A programban a Veszprémi Szakképzési Centrum 35 órás képzést hirdet HoReCa (hotel-restaurant-catering) Service Master néven, ahol a résztvevők elsajátítják szakmájuk magasabb szintű, újító ismereteit, megismerik a legfrissebb trendeket, technikákat, a balatoni régióból származó alapanyagok sokszínű, innovatív felhasználási lehetőségeit. Veszprémben olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek oktatnak majd, mint Rédli Ádám a Four Seasons Hotel Budapest bártendere. Az együttműködő partnerek között találjuk a Csalló Pálinkamanufaktúrát, a Larus Cafét, az Égszínkék Bárt, Zsandár Tamást és a Laposa Birtokot– tájékoztatott Pap Máté.

Az átalakuló szakképzés egyre több fiatal érdeklődését kelti fel, a szakmák mind népszerűbbek és ha a diákok azt látják, hogy a fejlődés lehetősége az iskola elvégzése után is adott, az további lendületet ad – mondta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a Balatoni Gasztroakadémia létrehozása kapcsán. Magyar Zita szerint a szakképzést egyre inkább jellemző innovatív gondolkodásnak is jó példája a három centrum együttműködése, sőt a képzési program a balatoni vállalkozások számára is kedvező megoldást kínál azáltal, hogy a munkatársaikat korszerű tudásanyaggal vértezi fel.

– A balatoni turizmus és vendéglátás szintet lépett, de további lépcsőfokokon kell még felfelé haladnunk és ehhez jó szakemberekre van szükségünk – mondta Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke, aki szerint a térség turizmusa számára a munkaerő kérdése az egyik legjelentősebb tényező. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő balatoni szakember sokat vár az új képzési programtól, ami vonzó perspektívát és a fejlődés lehetőségét kínálja.

Sajtómegjelenések

A legjobbaktól lehet tanulni a Balatoni Gasztroakadémia képzésein

Hamarosan elindul a képzés az idén február 9-én megalakult Balatoni Gasztroakadémián. A siófoki, veszprémi és zalaegerszegi szakképzési centrum összefogásának eredményeként magasabb szintre léphet a balatoni vendéglátás és gasztronómia.

Indul az elitképzés – a legjobbaktól lehet tanulni a Balatoni Gasztroakadémián

Három balatoni szakképzési centrum összefogásával egyedülálló felnőttképzést hirdetnek Siófokon, Veszprémben és Keszthelyen. Szakács, szállodai service master és cukrász szakmában indulnak tanfolyamok, melyeken a legkiválóbb magyar szakemberektől leshetjük el a magasszintű szakmai fortélyokat.

Fotó: Krausz Andrea

Megalakult a Balatoni Gasztroakadémia

Három „tóparti” szakképzési centrum összefogásával megalakult a Balatoni Gasztroakadémia. A Veszprémi Szakképzési Centrum, a Siófoki Szakképzési Centrum és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum által megálmodott program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése annak érdekében, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája tovább erősödjön.

Létrejött a Balaton gasztronómiai akadémiája

Gasztroakadémiája is van már a Balatonnak. A három tóparti szakképzési centrum összefogásával létrejött program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése, azért, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája képes legyen újabb szintet lépni.

Így oldanák meg a szezonalitás és munkaerőhiány kérdését a Balatonon

Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum cukrász képzést indít, a Veszprémi Szakképzési Centrum vendégtéri szakemberek képzésére vállalkozott, a Siófoki Szakképzési Centrum pedig szakácsok képzését tűzte ki céljául, amivel várhatóan a pályaelhagyók számát is csökkenteni tudják majd a magyar tenger térségében. De pontosan mit takarnak ezek az úgynevezett elitképzések? Hogyan tudja orvosolni a balatoni szezonális jellegből fakadó munkaerőproblémákat? Miként lehet majd levetíteni a súlyos problémákkal küzdő HORECA szektorra? És miben mutathat majd ez modellt országos szinten?