GINOP-6.2.3-17 - Iparkodjunk és elsősavató

2018. augusztus 28-30.

Az Iparkodjunk program célja a kilencedikes évfolyamba lépő tanulók számára a középiskolába való átmenet megkönnyítése. Ezt kötöttük össze az elsősavatóval, melyet augusztusra előre hozva szerettük volna elérni, hogy az osztályfőnökök és a tanulók találkozhassanak, megkezdődjön az osztály- illetve évfolyamközösség kiépítése már a tanév első napjaira.

A bevont tanulók száma:

• 170 fő kilencedikes (nem vett részt rajta mindenki, mivel nemvolt kötelező)
• 16 fő tizedikes (szervezőként)
• 10 fő diákönkormányzatos (szervezőként)

A bevont pedagógusok száma: 20 fő

• 6 kilencedikes osztályfőnök
• 2 elsősavató szervező
• 12 Iparkodjunk foglalkozást tartó

Az Iparkodjunk projektben résztvevő kollégák sokszínű tartalmas és a tanulók számára hasznos foglalkozásokat tartottak: Kreatív tanulás, önismeret, tanulási stílus felmérés és elemzés, tanulásmódszertan, drámapedagógia, énekpedagógia, iskolaismeret, matematika kompetencia fejlesztés, mozgásfejlesztés.

Az elsősavatót a tavalyi elsősavató nyertes osztály és a diákönkormányzat tartotta. Élvezetes sokszínű mozgalmas programot szerveztek, melyben 12 órán át nem volt felesleges, holt idő. Első nap délutánján mozgásos sportos vetélkedők voltak, vacsora után viccesebb feladatok, amelyet disco és az iskola tetőtereit felfedező padlástúra követett. Az éjszakát a diákok az iskolában töltötték, éjfél után nagyrészt alvással. Másnap reggeli tornával kezdődött a nap, majd a 9.-es osztályok produkciói következtek, melyeket az előző nap kiadott feladatok alapján kellett bemutatniuk. Ezt követte az eredményhirdetés.
A háromnapos programsorozat sikeres volt, a résztvevők részéről sok pozitív visszajelzés érkezett. Elérte azt a célt, hogy a szeptemberben 9. évfolyamba lépő tanulók megismerhették osztályfőnökeiket, egymást. Megkezdődött az osztályközösség formálódása, támogatást kaptak a középiskolai életbe való átlépéshez, és mindemellett még jól is érezték magukat.

Szervezők